19.08.18

APV VE SVENDBORGU

Ve dnech 14.-15.srpna proběhlo v dánském Svendborgu přípravné setkání projektu "Be a better version of yourself". Setkání se účastnili leadeři z Dánska, České republiky, Turecka a Itálie. Euroteam se do Svendborgu vrací po šesti letech na svůj třetí "dánský" projekt. Bylo příjemné vrátit se na stará známá místa a potkat se opět s přáteli z Ungdomsskole.

V pondělí 13.srpna jsem se vydal na cestu, před odletem z Prahy jsme se sešli s Pelin Savtak, která už dva měsíce učí v Praze obchodní angličtinu. Let do Kodaně je celkem rychlý, za hodinu a čtvrt jsme přistávali na letišti Kastrup. Svenborg je od Kodaně vzdálen asi hodinu a půl cesty, vlakem jsem se posunul do Nyborgu, který leží na kraji ostrova Fyn a tam mě už vyzvedla Cathri, šéfka partnerské dánské organizace.

Úterní program byl hodně pracovní, seznámili jsme se s detaily programu, aktivitami a potřebnou přípravou na projekt. Po obědě na radnici města jsme se vrátili do Ungdomsskole a pokračovali v naší přípravě.




Středa začínala prodiskutováním finančních záležitostí a pak jsme se jeli podívat do SMSE, na internátní školu, kde budou účastníci ubytování, a kde budou probíhat některé aktivity projektu. Po asi třičtvrtěhodinové procházce do centra města (vyzkoušeli jsme si délku trasy i to, jestli ji účastníci zvládnou ujít pěšky) jsme poobědvali opět v jídelně radnice města a pak vyrazili na malé poznávání okolí, které čeká i mládežníky a team leadery v září. Plavba lodí Helge k zámku Valdemar´s Slot trvala asi 40 minut a pak jsme se vylodili na místě, odkud pochází naše hlavní euroteamácká fotografie. Troška nostalgie - v myšlenkách jsem se vrátil do roku 2010, kdy jsme tady spolu se Sandrou a dvanáctičlenným týmem poprvé zakotvili. U zámku jsme se zdrželi jen krátce a pak jsme pokračovali zpátky do Svendborgu. Po nezbytném odpočinku jsme se sešli s našimi dánskými přáteli na závěrečné společné večeři v centru města a tím se přípravné setkání uzavřelo. 






Ve čtvrtek jsme se postupně rozloučili se Svendborgem, jako první odlétal turecký leader Doga, po něm José ze Španělska a já jsem ještě v Ungdomsskole domlouval s Dianou organizační záležitosti kolem našeho vlastního projektu "Beat unemployment", ve kterém my přivítáme Dány - už za tři týdny. 


O půl třetí odpoledne zazvonil pomyslný budík a byl čas přesunout se opět do Nyborgu a odtud dále do Kodaně na večerní let zpátky do Prahy.

Krátké, ale moc příjemné setkání! Docela závidím účastníkům youth exchange, kteří už 2.září odletí do Dánska! Tento projekt je pro velmi mladé účastníky, věková kategorie je 14-15 let. Projekt je podpořen grantem Evropské komise.

Žádné komentáře: